Η  ζωή  και  το  έργο  του  Καρόλου   Αλεξανδρίδη (1885-1977)

 

        Υ¹ό Αλεξάνδρου-Κ.  Δ.   Αλεξανδρίδη, καθηγητού Ιατρικής Σχολής  Α.Π.Θ.

 

Εισήγηση στα ¹λαίσια εκδήλωσης μνήμης για τον Κάρολο Αλεξανδρίδη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σ¹ουδών την 15.5.2008

 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ  ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ  ΙΑΤΡΙΚΗΣ  Α.Π.Θ.  ΚΑΡΟΛΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ

 

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλήση κανείς σε λίγα λε¹τά της ώρας για την ζωή και το έργο ενός ανθρώ¹ου ¹ου έζησε 93 χρόνια, βίωσε άμεσα τον Μακεδονικό Αγώνα, τους βαλκανικούς και κατό¹ιν δύο ¹αγκόσμιους ¹ολέμους, α¹έκτησε γνώσεις και εμ¹ειρίες σε σχέση με την ιατρική ε¹ιστήμη κυριολεκτικά α¹ό όλον τον κόσμο, τις ο¹οίες μεταλαμ¹άδευσε σε φοιτητές και συναδέλφους, ¹ροσέφερε ¹ολλά στην ¹ατρίδα του, μιας χαρισματικής ¹ροσω¹ικότητας τόσο ¹ληθωρικής σε δραστηριότητες ε¹ιστημονικές, διδακτικές, κοινωνικές, ¹ροσφοράς, φιλο¹ατρίας.

 Ο  Κάρολος  Αλεξανδρίδης  γεννήθηκε  στις Σέρρες  το 1885.΄Ηταν γιος του γαιοκτήμονα  ( ÒτσιφλικάÒ ,  ό¹ως ονομαζόταν την ε¹οχή εκείνη ) Δημητρίου Αλεξανδρίδη του Αλεξάνδρου, (¹ου γεννήθηκε το 1845 στις Σέρρες, ¹αντρεύτηκε το 1877  την  Αθηνά  Πα¹ακωστίδου-μητέρα του Καρόλου, έκανε 6 ¹αιδιά και α¹εβίωσε το 1918 στις Σέρρες ό¹ου και ετάφη).

 Η οικογένειά του ÔεξελίχθηκεÕ  σε Ç ιατρικήÈ,  μια και εκτός του Καρόλου, ¹ου δεν ευτύχησε να α¹οκτήση ¹αιδιά, 5 ακόμη ¹αιδιά & εγγόνια των αδελφών του α¹οφοίτησαν α¹ό την Ιατρική Σχολή  του Αριστοτελείου  Πανε¹ιστημίου Θεσσαλονίκης  :  ο Τάκης (Δημήτριος) Ι.  Αλεξανδρίδης , ενδοκρινολόγος, γιός του αδερφού του Ιωάννη, μετέ¹ειτα Διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Τμήματος  του Ινστιτούτου  Karolinska της Στοκχόλμης, ο Βασίλειος Δημ.  Σταμούλης ,  ¹ου ¹ρόσφατα α¹εβίωσε, υιός της αδελφής του Ευ¹ραξίας,  Διευθυντής  ε¹ί ¹ολλά έτη της  ¹αθολογικής   Κλινικής  του Κεντρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο  Μίμης ( Δημήτριος) Αθ.  Αλεξανδρίδης,  υιός του αδελφού του Αθανασίου (Σάκη), ακτινολόγος στην Αθήνα, ο Βάσος Χρ. Πα¹αβασιλείου (υιός του ¹αθολόγου των Σερρών Χρ. Πα¹αβασιλείου και της Νέλλης Σταμούλη) , ακτινολόγος στην Θεσσαλονίκη και ο Αλέξανδρος-Κωνσταντίνος Δημ.   Αλεξανδρίδης,  Καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., εγγονός του αδελφού του Αλεξάνδρου.

Το 1903 ο Κάρολος Αλεξανδρίδης α¹οφοίτησε α¹ό το Γυμνάσιο Σερρών με βαθμό  (άριστα) 10.

Την ίδια χρονιά, ό¹ως αναφέρει ο ίδιος στα Α¹ομνημονεύματά του,  κατά την ο¹οία άρχισε και ο Μακεδονικός  Αγώνας  ( έ¹ειτα α¹ό την έκρηξη βόμβας  ¹ου το¹οθέτησε το βουλγαρικό κομιτάτο στο καφενείο  Ç Αλάμ¹ρα È στην ¹αραλία της  Θεσσαλονίκης ),   μεταβαίνει  στην Αθήνα με κύριο σκο¹ό την εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας, αλλά  ¹αράλληλα ¹αρακολουθεί στο Πανε¹ιστήμιο Αθηνών,  ε¹ί  ένα  έτος,  ιστορία της  Φ ι λ ο σ ο φ ί α ς  ( καθηγητής  Ευαγγελίδης ), Γλωσσολογία ( καθηγητής Γ Χατζηδάκις ), Φιλολογία ( καθηγητής Σ¹. Λάμ¹ρου ), Ιστορία Μουσικής ( καθηγητής Λ. Κίτσος ), Χημεία και Φυσική ( καθηγητής Αντ. Χρηστομάνος ) και Λατινικά ( καθηγητές Σακελαρό¹ουλος και Βάσσος ). Φαίνεται ¹ως η χρονιά αυτή στο Πανε¹ιστήμιο Αθηνών, ήταν καθοριστική στην εξέλιξη της ¹ορείας-καλλιέργειας του Αλεξανδρίδη διότι καί στην Γερμανία συνέχισε να μελετά και να α¹οκτά γνώσεις όχι μόνον στον κλάδο. της ιατρικής ε¹ιστήμης αλλά ιδιαίτερα της φιλοσοφίας, ¹ράγμα ¹ου ό¹ως α¹οδεικνύεται α¹ό μεταγενέστερες ομιλίες και δημοσιεύσεις  στην Ακαδημία Αθηνών και αλλού, τον κατέστησαν ικανό να συνδυάζει την Ιατρική με την Φιλοσοφία. .

Τον Οκτώβριο του 1904 έφθασε σιδηροδρομικώς μέσω Δρέσδης στην Ληψεία, ό¹ου άρχισε τις σ¹ουδές του στην Ιατρική. Στην Ιατρική Σχολή της Ληψείας  ¹αρηκολούθησε μαθήματα α¹ό διάσημους  για την ε¹οχή καθηγητές ό¹ως των Kšliker και Rabel (ανατομία),   Held  (ιστολογία), Hering  (φυσιολογία),   Kuhn ( ζωολογία ),  Hirsch  (βοτανική ),  Beckmann  (ανόργανη χημεία) Wiener (φυσική)  Trendelenburg (ǹρώτου εις τον κόσμον ¹ου εξετέλεσεν εγχείρησιν ανοικτής καρδίας, αφαιρέσας θρόμβον εκ της ¹νευμονικής αρτηρίαςÈ) και Wilhelm Wundt, διάσημου καθηγητού της Φιλοσοφίας.

Το 1908, αφού δίνει ε¹ιτυχώς τις εξετάσεις για το Physicum, ¹ου δίδονταν στο μέσον των σ¹ουδών, κάνει μετεγγραφή στην Ιατρική Σχολή του Πανε¹ιστημίου του Μονάχου, ¹ου διδάσκουν οι καθηγητές : Dšderlein (Μαιευτικής-Γυναικολογίας), DŸrck και Bšllinger

( Παθολογικής Ανατομικής ), Everbusch (Οφθαλμολογίας) , von Klausner (Χειρουργικής) και κατα την διάρκεια των κλινικών εξαμήνων υ¹ηρετεί ως υ¹οβοηθός στις Παθολογικές Κλινικές των καθηγητών Friedrich Miller, Richard Bauer και Richard May και στην Ψυχιατρική Κλινική του Καθηγητού Emil KrŠpelin.

Το 1910, αφου υ¹εβλήθη στις κρατικές εξετάσεις (Staatsexamen), έλαβε το ¹τυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανε¹ιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου με τον βαθμό ÇάρισταÈ και δύο χρόνια αργότερα, υ¹ηρετόντας ως βοηθός την Ορθο¹εδική Κλινική του Καθηγητού Fritz Lange, αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του ιδίου Πανε¹ιστημίου   με τον βαθμό Suma cum Laude ( άριστα ).Το θέμα της Διατριβής του : Die Schwerlinie des Menschlichen Kšrpers bei stehender Stellung-Ihr Lage in Bezug auf die FŸsse.(Inaugural Dissertation-1911), και σε μετάφραση : Ç Το κέντρο βάρος του ανθρω¹ίνου σώματος και η θέσις αυτού σχετικώς με τους ¹όδας εν ορθία στάσειÈ.Αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε Διδάκτορα υ¹ηρέτησε ως ε¹ιμελητεύων  (Oberarzt) στο ¹αθολογικό τμήμα της ¹ολικλινικής του Μονάχου υ¹ό τον καθηγητή  Richard May και θα συνέχιζε την εκεί ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία εαν δεν ε¹ήρχετο ο Βαλκανικός ¹όλεμος και ο ¹ρώτος Παγκόσμιος ¹όλεμος, ¹ου έθεσαν τέρμα στην σταδιοδρομία του στο ¹ανε¹ιστήμιο του Μονάχου.

Στα τέλη του 1911 ε¹ιστρέφει στην γενέτειρά του ¹όλη των Σερρών ¹ου τελούσε ακόμη υ¹ό τουρκικό καθεστώς και εγκαθίσταται εκεί Ç¹ροσωρινάÈ, ό¹ως ¹ίστευε, και αρχίζει να εξασκεί την ειδικότητα του ¹αθολόγου-φυματιολόγου. Ç Την ε¹οχήν εκείνην È, ό¹ως γράφει στα Ô Α¹ομνημονεύματάÕ του, Ç εσφάγησαν αγρίως ¹ολλοί Σερραίοι υ¹ό των νικηθέντων εις Λαχανάν και φευγόντων Βουλγάρων . Ασφαλώς θα ήμουν και εγώ μεταξύ αυτών, διότι εγώ ανοήτως φερόμενος, εξηκολούθουν να κάμνω ιατρικάς ε¹ισκέψεις εννοείται δωρεάν- ο¹ότε ήλθον και με συνέλαβον οι Βούλγαροι σφαγείς, με έσωσεν δε  ο οικογενειακός φίλος Γεώργιος Ζλάτκος, όστις ήτο ¹ρόξενος της Αυστροουγγαρίας και ως τοιούτος είχε κά¹οιαν ανοχήν των Βουλγάρων È.Το 1912, χρονιά ¹ου α¹ελευθερώνεται η Θεσσαλονίκη, ο Κάρολος και όλοι οι γιατροί της ¹εριοχής,  έρχονται  σε ε¹αφή και ¹ροσ¹αθούν να κατα¹ολεμήσουν ε¹ιδημίες χολέρας, ¹ανώλους, εξανθηματικού τύφου, ευλογίας και φυματίωσης. Να σημειωθή ότι για να α¹οκτήση ο Κάρολος  την άδεια εξασκήσεως του ε¹αγγέλματος αναγκάζεται να μεταβή στην Κωνσταντινού¹ολη και, φορώντας ό¹ως γράφει, υ¹οχρεωτικά Ç ¹οδήρη ρεντικότα και υψηλόν φέσι È, να δώσει εξετάσεις σε ε¹ιτρο¹ή α¹ό Τούρκους καθηγητές Ιατρικής του εκεί Πανε¹ιστημίου, ε¹ειδή την ε¹οχή εκείνη η άδεια εχορηγήτο μόνο α¹ό Τουρκικά ¹ανε¹ιστήμια.

Το καλοκαίρι του 1913, μετά την ¹υρ¹όληση της ¹όλης των Σερρών α¹ό τους Βουλγαρους κατά τον Ελληνοβουλγαρικό ¹όλεμο, εγκαθίσταται ο Αλεξανδρίδης στην Θεσσαλονίκη ό¹ου αρχίζει να εξασκή την ειδικότητα του ¹αθολόγου, σε ηλικία 28 ετών.Με την εγκατάστασή του στην Θεσσαλονίκη διετέλεσε ε¹ί βραχύ διάστημα Υ¹οδιευθυντής και κατό¹ιν Διευθυντής του Δημοσίου Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων.Εκεί είχε την ευκαιρία να νοσηλεύσει και να μελετήσει μεγάλο αριθμό ασθενών ¹ου έ¹ασχαν α¹ό χολέρα, ευλογία, ¹ανώλη, εξανθηματικό τύφο, ε¹ιδημική μηνιγγίτιδα και άλλα λοιμώδη νοσήματα. Κατά τον ¹ρώτο ¹αγκόσμιο ¹όλεμο υ¹ηρέτησε, ως λοχαγός ιατρός, σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Ιδιαίτερα ¹ολύτιμη υ¹ήρξε για τον Κάρολο η υ¹ηρεσία του υ¹ό τον Καθηγητή  Αντώνιο  Χ ρ η σ τ ο μ ά ν ο,  Γενικό Αρχίατρο τότε του Στρατού, κατά την μεγάλη ε¹ιδημία της Ισ¹ανικής γρί¹¹ης.

Το 1914, μαζί με άλλους γιατρούς της ¹όλης, ιδρύει το σωματείο Ç Ιατρικός Σύνδεσμος

ΘεσσαλονίκηςÈ .

Στις 30 Α¹ριλίου του 1918 αρραβωνιάζεται και στις 20 Ιουνίου 1920 ¹αντρεύεται την Αντιγόνη Τορνιβούκα ( ¹έμ¹τη κατά σειράν ηλικίας α¹ό 8 αδέλφια ), α¹ό την ο¹οία δυστυχώς, δεν ευτύχησε να α¹οκτήσει ¹αιδιά. Μερικά χρόνια αργότερα ¹ροβαίνει στην αγορά τριών ακινήτων: στην Βασιλέως Γεωργίου ΑÕ του τριόροφου Ξενοδοχείου ÇBeau RivageÈ, 15 δωματίων, τέως οικία Τεφήκ Μ¹έη (βλ. Βασίλη Κολώνα, Θεσσαλονίκη εκτος των Τειχών, University Studio Press, σελ. 212), στην Προξένου Κορομηλά 60 ¹λησίον της γωνίας με την οδό Χειμάρας-δρόμοι ¹ου σήμερα δεν υ¹άρχουν λόγω της διάνοιξης της Δ.Γούναρη- έναντι του ¹αραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού του Ξενοδοχείου ÇΠαλλάδιονÈ και τέλος του αρχοντικού της Αλ. Κοραή 49 στην Καλαμαριά, του μόνου εκ των τριών ¹ου διατηρείται μέχρι σήμερα στεγαζόμενη η Μοντεσσοριανή Σχολή .

Το 1919, υ¹ηρετώντας ακόμη στον Ελληνικό Στρατό, διορίσθηκε Διευθυντής Παθολογίας στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θέση στην ο¹οία ¹αρέμεινε, με διάφορες διακο¹ές, μέχρι το 1942, ο¹ότε εξελέγη και διορίσθηκε ως τακτικός Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής, της νεοϊδρυθείσης Ιατρικής Σχολής του Πανε¹ιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μετά  το 1921, κάθε χρόνο, μεταβαίνει σε Ιατρικά Συνέδρια,  ε¹ισκέ¹τεται ¹ολλές ¹ανε¹ιστημιακές κλινικές στη Βιέννη, Μόναχο, Βερολίνο, Αμβούργο, Παρίσι, Μιλάνο, Ρώμη, Λονδίνο, Καίμ¹ριτζ, Οξφόρδη, Μαδρίτη, Λισσαβώνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Φιλαδέλφεια, Ατλάντικ Σιτι, Νέα Υόρκη, Γουάσιγκτον,  ¹αρακολουθόντας α¹ό κοντά τις ¹ροόδους της Ιατρικής ε¹ιστήμης,  κατατο¹ίζεται, ενημερώνεται σε κάθε τι νεώτερο, ενώ συγχρόνως ασχολείται με θέματα ¹έρα α¹ό τα στενά όρια της ε¹ιστήμης του.

Το 1921, ενώ εξελίσσεται ε¹ιστράτευση, υ¹ηρετεί ως σύμβουλος ¹αθολόγος στο Γ΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο ¹ου στεγάζονταν  σε μία ¹τέρυγα του Δημοτικού Νοσοκομείου, διατηρόντας και την Διεύθυνση του ¹αθολογικού τμήματος για τους ¹ολίτες. ( την ίδια χρονιά ο αδελφός του Ιωάννης Αλεξανδρίδης, γίνεται βουλευτής και Γραμματεύς της υ¹ο τον Ελευθεριο Βενιζέλο αναβιωσάσης Βουλής ).

Το 1924 μεταβαίνει στην Βιέννη, ειδικεύεται στη ηλεκτροκαρδιογραφία και ε¹ιστρέφοντας φέρνει στη Θεσσαλονίκη τον ¹ρώτο Ηλεκτροκαρδιογάφο τον ο¹οίο εγκαθιστά στο ιατρείο του στην Βασιλέως Γεωργίου ΑÕ .

Την ίδια χρονιά  μαζί με άλλους γιατρούς της ¹όλης ιδρύει τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και αρχίζει να διοργανώνει συνέδρια στον Βόρειοελλαδικό χώρο, μεταξύ αυτών και το ¹ρώτο  Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο ¹ου ¹ραγματο¹οιήθηκε α¹ό 11 έως 13 Οκτωβρίου   1926 , στην αίθουσα του Κινηματογράφου ÇΔιονύσιαÈ, ε¹ί της Αγίας Σοφίας και αργότερα το Πανβαλκανικό συνέδριο.

Το 1928 μαζί με τους Σακελαρίδη, Μεϊμάρη, Νομικό, Ανδρεάδη, Κολιούσκα, Ηλιάδη, Πολυχρονιάδη ιδρύει την Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης, της ο¹οίας  εχρημάτισε Πρόεδρος ε¹ανειλημμένα, ενώ του α¹ενεμήθη και ο τίτλος του ε¹ιτίμου ¹ροέδρου της.

Αργότερα του α¹ενεμήθη ο τίτλος του αντε¹ιστέλλοντος μέλους της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και ¹ολλών Εταιρειών του εξωτερικού μεταξύ των ο¹οίων της Βιέννης, του Λονδίνου, του Αμβούργου, της Ρώμης κ.α. Αρχίζει να συμμετέχει ¹ροσω¹ικά σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις ( Γ ε ρ μ α ν ί α : Δρέσδη, Μόναχο, Αμβούργο, Γραγκφούρτη,  Σ ο υ η δ ί α : Στοκχόλμη, Η Π Α : Νέα Υόρκη, Γ α λ λ ί α : Παρίσι, Ι τ α λ ί α :  Μιλάνο, Ρώμη, Ι ρ λ α ν δ ί α,  Ι σ ¹ α ν ί α, Κέ ν υ α,  Ι ν δ ί α ). Εργασίες του δημοσιεύονται στα εγκυρότερα ιατρικά ¹εριοδικά της αλλοδα¹ής ενώ το όνομά του γίνεται ¹όλος έλξης για την μετάκλιση των ε¹ιφανεστέρων συναδέλφων του : του  Alexander Fleming, του  Dr. Paul White  α¹ό τις Η.Π.Α, του  Karl MŸller  α¹ό την Γερμανία κ.α. τους ο¹οίους φιλοξενεί στην κατοικία του ε¹ί της Βασιλέως  Γεωργίου.

Αλλά και η σύζυγος του Καρόλου, Αντιγόνη, είχε έντονη κοινωνική και φιλανθρω¹ική  δράση. Ε¹ί δεκαετία μέλος του Δ.Σ. α¹ό της ιδρύσεώς  του Ç΄Ασύλου του Παιδιού È, του ο¹οίου εχρημάτισε και Πρόεδρος ε¹ί ¹ολλά έτη και στο ο¹οίο ε¹έτυχε να φέρει την ¹ρώτη θερμοκοιτίδα , ενώ κατά τον Πόλεμο υ¹ήρξε ιδρυτικό μέλος του συμβουλίου του ÇΠατριωτικού Μετώ¹ουÈ και της  ÇΑδελφότητος  ΚυριώνÈ.

ÇΤο 1942 ιδρύθη αιφνιδιαστικώς ε¹ί Γερμανικής Κατοχής, η Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. ΕνθυμούμαιÈ, γράφει ο Κάρολος στο ÔΧρονικόν της Ιδρύσεως της Ιατρικής ΣχολήςÕ ¹ου είναι ενσωματωμένο στον Τόμο της Α΄ Ε¹ιστημονικής Ε¹ετηρίδος του Οδοντιατρικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, 1970 Çο αείμνηστος καθηγητής Κ. Λογοθετό¹ουλος,  υ¹ουργός Παιδείας τότε,  κατά την 1ην  Μαϊου 1941, ευρισκόμενος εις την υ¹ό του Χίτλερ ορισθείσαν ως Εθνικήν Εορτήν της Γερμανίας , ότε συνηντήθημεν εις την οικίαν του τότε Γερμανού Προξένου  Schšnber  διατελών α¹ό ετών ο ε¹ίσημος ιατρός του Προξενείου μου λέγει : ÔÕΑκουσε Αλεξανδρίδη, θα κάνουμε εις την Θεσσαλονίκην  Ιατρικήν  Σχολήν και θα είσαι ο ¹ρώτος Καθηγητής και Ιδρυτής αυτής ,Ô δεν έδωσα όμως καμμίαν  σημασίαν εις τα λεγόμενά του.

Η υ¹όσχεσή του ¹ραγματο¹οιήθηκε  ολίγους μήνες αργότερον, με Νομοθετικό Διάταγμα της Κυβερνήσεως Τσολάκογλου υ¹Õ αριθμ. 1021/10-1-1942, σύμφώνως τω ο¹οίω,  ¹ροτάσει του ε¹ί των Θρησκευμάτων  και  Εθνικής  Παιδείας  Υ¹ουργού  Κ. Λογοθετο¹ούλου, ιδρύεται α¹ό το ακαδημαϊκόν έτος 1941-1942,  Ιατρική Σχολή εις το Πανε¹ιστήμιον Θεσσαλονίκης, αφού ¹ροηγουμένως ορισθούν διά Διαταγμάτων ο αριθμός και το είδος  των τακτικών και εκτάκτων  Εδρών των Κλινικών και Εργαστηρίων , ο τρό¹ος Διορισμού των ¹ρώτων Καθηγητών ως και ¹άσα λε¹τομέρεια σχετική με την λειτουργίαν αυτής. Ούτως,  εις την ¹ράξιν, η Σχολή ελειτούργησεν α¹ό το ακαδημαϊκόν έτος 1942-1943.  Δια του Βασιλικού Διατάγματος της 17-2-1942, διορίσθην, μαζί με τούς λοι¹ούς ¹ρώτους Καθηγητές της Σχολής, τακτικός Καθηγητής  της Παθολογικής Κλινικής,

μετά την ε¹ιλογή μας α¹ό λαμ¹ρόν,  εις την σύνθεσήν του,  εκλεκτορικόν εκ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σώμα ( α¹οτελούμενον α¹ό τους Βλαδίμηρο Μ¹ένση ως ¹ρόεδρο, Σ¹ύρο Λιβιεράτο ως αντι¹ρόεδρο, Μαρίνο Γερουλάνο ως  β΄ αντι¹ρόεδρο,   Αναστάσιο Αραβαντινό,  Γεώργιο Καραγιαννό¹ουλο,  Μαθιό Γεωργό¹ουλο και Ιωάννη Γεωργιάδη ) και ορκίσθημεν  την 23ην Δεκεμβρίου 1942. ΔιÕ α¹οφάσεως  του Υ¹ουργού Παιδείας και με ομόφωνον γνώμην των εκλεγέντων Καθηγητών εξελέγην ο ¹ρώτος Κοσμήτωρ της Σχολής. Ο Πρύτανης Στίλ¹ων Κυριακίδης με συνεχάρη και με ερώτησεν ¹ως νομίζω ότι θα εγγράψω φοιτητές και ¹ως θα λειτουργήσει η Σχολή.Σ¹ουδαίον ¹ρόβλημα ήτο ¹ού θα εγκατασταθούν αι κλινικαί. Τα υ¹άρχοντα Νοσοκομεία ήσαν εγκαταλελειμένα α¹ό τον Γερμανικόν Στρατόν. Εζητήσαμεν να μας διατεθεί το Πα¹άφειον Ορφανοτροφείον ή η Σχολή Βαλαγιάννη δια την εγκατάστασιν της Ιατρικής Σχολής, ¹λήν όμως αμφότερα ήτο κατειλημμένα α¹ό τα Γερμανικά Στρατεύματα.Μετά μεγάλης δυσκολίας κατορθώσαμεν να μας δοθεί έν εβραϊκόν Σχολείον το ο¹οίον μετετρά¹η εις Ανατομείον, ως τρα¹έζας δε διά την το¹οθέτησην των ¹τωμάτων ¹ρος άσκησην των φοιτητών ελάβαμεν μάρμαρα α¹ό τα ¹αρακείμενα εβραϊκά νεκροταφεία.Το Δημοτικόν Νοσοκομείον και το Προσωρινόν Προσφυγικόν Νοσοκομείον εις Καλαμαριάν ηδυνάμεθα να τα χρησιμο¹οιήσωμεν ως ¹αραμένοντα σχετικώς ελεύθερα. Τα εργαστήρια Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας εγκατεστάθησαν εις κτίριον ε¹ί της οδού Παρασκευο¹ούλου-την λεγομένην  Ç Διεθνή Λέσχην È-¹ου μας ¹αρεχωρήθη τη μεσολαβήσει ενός Γερμανού ονόματι  Hartmann, ανωτέρου υ¹αλλήλου της Wohnungsamt.΄Ετσι α¹εφασίσθη υ¹ό της Συγκλήτου να αρχίσει η λειτουργία της Σχολής την 1ην  Α¹ριλίου 1943 με ¹ρώτον μάθημα της Ανατομίας σε αίθουσα του Πειραματικού Γυμνασίου. Εν συνεχεία έκαμα εγώ εναρκτήριον μάθημα  εις την αίθουσαν του Θεάτρου της Σχολής Βαλαγιάννη σε φοιτητάς του 5ου  έτους. Είχα  εν όλω ¹έντε φοιτητάς,  τρείς εκ των ο¹οίων  ήτο ο Τάκης Αλεξανδρίδης,  υιός του αδερφού μου Σάκη, ο Βασίλειος Σταμούλης,  υιός της αδερφής μου Ευ¹ραξίας  και ο Ιωάννης Κυριαζίδης,  αδερφός της συζύγου του ανηψιού μου Βάσσως Δημητρ. ΑλεξανδρίδηÈ.

Ο  Αλεξανδρίδης   διετέλεσε Κοσμήτωρ της Σχολής τα δύο ¹ρώτα έτη της λειτουργίας της ( 1942-1943 και 1943-1944)  αλλά και το ακαδημαϊκό έτος 1944-1945 ως Προκοσμήτωρ, λόγω της συνεχούς α¹ουσίας εκ της Σχολής του εκλεγέντος Κοσμήτορος, ενώ η τελευταία του Κοσμητεία  του  ήταν το ακαδημαϊκό έτος 1958-1959, ο¹ότε και α¹οχώρησε α¹ό την Σχολή λόγω ορίου ηλικίας.

Στις 25 Μαρτίου 1945 εκφωνεί στην μεγάλη αίθουσα του Πανε¹ιστημίου τον ¹ρώτο ÇελεύθεροÈ Πανηγυρικό μετά τη Κατοχή ως Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής.

Το 1948 ο Κάρολος  αρχίζει  έρευνες για τις αιμοσφαιρινο¹άθειες και ¹ρώτος ¹εριγράφει ¹ερί¹τωση δρε¹ανοκυτταρικής αναιμίας στο χωριό Φούρκα Χαλκιδικής. Μέχρι τότε ε¹ικρατούσε η ιδέα ότι στη Βόρειο Ελλάδα  δεν υ¹ήρχαν κληρονομικές αιμοσφαιρινο¹άθειες, α¹έδειξε όμως με τις έρευνές του σε χωριά της Χαλκιδικής, (Νικήτη, Ορμύλια κ.ά ) ότι 30% των κατοίκων είναι φορείς του στίγματος, συνέστησε ¹εριστολή της κληρονομικής συνέχειας και ανακοίνωσε τα ¹ορίσματά του σε  Διεθνές  Συνέδριο για τις αιμολυτικές Αναιμίες στην Βαρκελώνη, στη Κένυα , στην Ινδία, στην Νέα Υόρκη και το 1951 έδωσε διάλεξη στο Λονδίνο ¹ροσκεκλημένος της εκεί Βασιλικής Ιατρικής Εταιρείας.

Παρετήρησε , ε¹ίσης, ότι στην Βόρειο Ελλάδα η δρε¹ανοκυτταρική ήταν συχνότερη της μεσογειακής, σε αντίθεση με την νότιο Ελλάδα ό¹ου ¹αρατηρήθηκε το αντίστροφο.Στις έρευνές του αυτές είχε σαν βοηθούς τους Ε¹ιμελητές της Α΄ Παθολογικής Κλινικής Βασιλεία Τσιγαλίδου, Τάκη Αλεξανδρίδη, Βασίλειο Σταμούλη και Γραμμένο.

΄Ο¹ως ήδη αναφέρθηκε, όταν το 1911 ο Κάρολος ε¹έστρεψε α¹ό την Γερμανία στην γενέτειρά του στις Σέρρες, Çβρήκα μαινόμενη μεγάλη ε¹ιδημία χολέρας, ενώ υφίστατο ακόμη τουρκικό καθεστώς και υγειονομική υ¹ηρεσία ήταν σχεδόν ανύ¹αρκτηÈ (α¹ό το Βιογραφικό Σημείωμα του Καρόλου Αλεξανδρίδη το 1960 για την υ¹οψηφιότητά του ως αντε¹ιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών) Ç Έ¹εισα λοι¹όν τον Τούρκο Διοικητή της ¹όλεως να με δεχθή και του υ¹έδειξα ως ελάχιστα στοιχειώδη μέτρα την χρήση γάλακτος ασβέστου για τη α¹ολύμανση ρείθρων και οχετών, την σύσταση στο κοινό να βράζει οτιδή¹οτε τρώγει και την α¹ομόνωση των αρρώστων. Να σημειωθή ότι ο κόσμος α¹έφευγε να καλεί ιατρό διότι ε¹εκράτει η ¹ε¹οίθησις ότι οι ιατροί ήσαν ορκισμένοι να φονεύουν τους αρρώστους για να σταματήσει η ε¹ιδημία.  Σημειώνονταν δε βιαιο¹ραγείες και φόνοι ιατρών οι ο¹οίοι εθεωρήθησαν ένοχοι διά τον θάνατον ασθενών τους ο¹οίους είχαν ε¹ισκεφθή. Η γνώμη αυτή ε¹ικρατούσε και μεταξύ μορφωμένων ανθρώ¹ων και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού ό¹ου ¹αρουσιάσθηκε ε¹ιδημία χολέρας. Μεγαλυτέρα ¹είρα της χολέρας α¹έκτησα όταν το 1913,  διαρκούντος εισέτι του Ελληνοβουλγαρικού ¹ολέμου, εγκαταστάθηκα στην Θεσσαλονίκη ό¹ου ε¹ίσης υφίστατο ε¹ιδημία χολέρας. Διορίσθηκα κατÕ αρχήν Υ¹οδιευθυντής και βραδύτερον Διευθυντής του Δημοσίου Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων. Τούτο α¹ετελείτο α¹ό μίαν σειράν ¹αραγκών α¹ό ¹ε¹ιεσμένο χαρτί ή ξύλο, το όλο συγκρότημα ¹εριεβάλετο α¹ό συρματό¹λεγμα και ετέλει υ¹ό συνεχή ε¹ιτήρηση αστυνομικού φυλακείου, για να α¹οφεύγεται η ε¹ικοινωνία των έξω με τους εν τω Νοσοκομείω. Η κατάσταση α¹ό α¹όψεως νοσηλευτικού ¹ροσω¹ικού ήταν εντελώς ¹ρωτόγονη, αφÕενός λόγω ελλείψεως ¹ροσω¹ικού, λόγω του συνεχιζομένου ¹ολέμου, αφÕετέρου λόγω του φόβου της μολύνσεως. Ε¹ειδή το ¹ροσω¹ικό α¹οτελούνταν α¹ό άτομα τελείως άσχετα α¹ό α¹όψεως νοσηλευτικής και συχνά αγράμματα, ήμουν υ¹οχρεωμένος να τους κάνω στοιχειώδη μαθήματα νοσηλευτικής. Χάρις και στον ε¹ί κεφαλής  της Υγειονομικής Υ¹ηρεσίας της Μακεδονίας και αργότερα Διευθυντή του Υ¹ουργείου Υγιεινής, Μικροβιολόγου-Υγειονολόγου  Φωκίωνα Κο¹ανάρη, ανθρώ¹ου εργατικού, δραστηρίου και μεγάλης οργανωτικής ικανότητος, η κατάσταση βελτιώθηκε βαθμηδόν, το Νοσοκομείο εφοδιάσθηκε  με α¹ολυμαντικό κλίβανο, κυτίον νεκροψίας και αρκετά καλό εργαστήριο. Παράλληλα ανέλαβα και έδινα μαθήματα μικροβιολογίας, υγιεινής και ¹αθολογικής ανατομίας εις τους τότε ¹ρωτοδιορισθέντες Νομιάτρους.

Οι ε¹ιστημονικές μου ¹αρατηρήσεις ε¹ί της χολέρας δημοσιεύθηκαν στα ¹ε¹ραγμένα της Διεύθυνσης Υγιεινής του Υ¹ουργείου Εσωτερικών.  Αι  ¹αρατηρήσεις μου  κατά την ε¹ιδημίαν με έ¹εισαν,  ότι  η θεωρία των  PETTENKOFER και EMMERICH  λεγομένη GRUNDWASSERTHEORIE ή BODENTHEORIE  καθ΄ήν  η μετάδοσις της νόσου χολέρας και τυφοειδούς ¹υρετού α¹ό ασθενήν εις άλλον υγιά είναι ανύ¹αρκτος ή σ¹ανιωτάτη, καθÕότι διά να γίνη το μικρόβιον εκ νέου μολυσματικόν έ¹ρε¹ε να διέλθη α¹ό το έδαφος, ήτο ορθή. Ε¹ίσης, ε¹είσθην διά την ορθότητα της θεωρίας, εκ του γεγονότος ότι εντός του Νοσοκομείου ¹αρÕόλας τας ε¹ικρατούσας δυσμενείς συνθήκας α¹ό α¹όψεως α¹ομονώσεως και α¹ολυμάνσεως δεν ¹αρετηρήθη ουδεμία ¹ερί¹τωσις ¹ροσβολής του ¹ροσω¹ικού, ε¹ίσης δε εντός της ¹όλεως τα κρούσματα ¹αρουσιάζοντο ομαδικώς εντός των οικιών και ουχί διαδοχικώς.

΄Αλλη ε¹ίσης ε¹ιδημία κατά τη ιδίαν ε¹οχήν ήτο της ευλογίας. Είχομεν διασκευάση ιδιαίτερον ¹ερί¹τερον με ερυθρούς υαλο¹ίνακες και φώτα ερυθρά σύμφωνα με την θεωρίαν του FINGEN, ότι διά του τρό¹ου τούτου α¹εφεύγετο ο σχηματισμός ουλών, ¹ράγμα το ο¹οίον δέν ε¹ιβεβαιώσαμεν. Πειραματικώς ¹αρήγαγον τα σωμάτια του GUARNIERI  εις κερατοειδή κονίκλου κατό¹ιν σκαριφίσματος του κερατοειδούς και ε¹αλείψεως ¹ύου φλυκταινών ευλογίας, ¹ράγμα το ο¹οίον εθεωρείτο τότε εργαστηριακή α¹όδειξις της νόσου.

Την ιδίαν ε¹οχήν είχομεν ε¹ιδημίαν ε¹ιδημικής μηνιγγίτιδος. Διά ¹ρώτην φοράν εφηρμόσαμεν τότε εις ευρείαν κλίμακα την θερα¹είαν διÕενδοραχιαίων ενέσεων αντιμηνιγγιτικού ορού με καλά α¹οτελέσματα.

Άλλη ε¹ιδημία ήτο η της βοβωνικής ¹ανώλους ήτις ενέβαλε εις ¹ανικόν και τους ιατρούς ακόμη. Εφηρμόσαμεν δια ¹ρώτην φοράν αντι¹ανωλικόν ορόν, ¹ράγμα το ο¹οίον είχε γίνει, όσον αφορά εφαρμογήν ¹ροφυλακτικού εμβολίου, και εναντίον της χολέρας, χρισημο¹οιηθέντος ε¹ίσης αντιχολερικού εμβολίου δια ¹ρώτην φοράν. Ε¹ίσης είχομεν αρκετάς ¹ερι¹τώσεις υ¹οστρόφου ¹υρετού. Την ιδίαν σχεδόν ε¹οχήν εξερράγη η ¹ανδημία της Ισ¹ανικής γρί¹¹ης, είχε δε εκφρασθή η γνώμη εις τας αρχάς ότι ίσως ε¹ρόκειτο ¹ερί ¹ανωλικής ¹νευμονίας.  Άλλη ε¹ιδημία ήτις ε¹ίσης εξεδηλώθη το 1915-16 μετά την υ¹οχώρησιν των Σέρβων Συμμάχων μας κατά τον ¹όλεμον, ήτο ο εξανθηματικός τύφος, ο¹ότε οι φεύγοντες κάτοικοι της Σερβίας κατέφυγον εις τη ¹όλιν μας, εις αθλίαν κατάστασιν και φθειριώντες.

Άλλο θέμα με το ο¹οίον α¹ησχολήθην ήσαν τα γαστρεντερικά και η¹ατικά νοσήματα.

Ήδη ευρισκόμενος εις Σέρρας ¹αρηκολούθησα μίαν ¹ραγματικήν ε¹ιδημίαν α¹οστημάτων του ή¹ατος με ¹ολύ κακήν ¹ρόγνωσιν. Προφανώς ε¹ρόκειτο ¹ερί αμοιβαδικών α¹οστημάτων καθÕότι συγχρόνως υφίστατο ε¹ιδημία δυσεντερίας βαρείας μορφής, ¹λην η τότε ε¹ικρατούσα κατάστασις εις Σέρρας καθίστα αδύνατον την εργαστηριακήν έρευναν. Παρομοίαν ε¹ιδημίαν α¹οστημάτων του ή¹ατος ¹αρηκολούθησα και το 1915 εν Θεσσαλονίκη. Συχνότατοι ήσαν την ιδίαν ε¹οχήν  οξείαι μορφαί δυσεντερίας αμοιβαδικής φύσεως. Βραδύτερον αύται έγιναν αραιότεροι και ε¹εκράτουν  ¹λέον μορφαί κολίτιδος υ¹οξείαι,  βραδύτερον δε χρόνιαι, συνήθως με συμμετοχήν  η¹ατο¹αθείας και χολοκυστο¹αθείας.

Άλλο κεφάλαιον με το ο¹οίον ησχολήθην ήσαν τα αιματολογικά νοσήματα. Ήδη α¹ό των φοιτητικών μου χρόνων εις την Κλινικήν του Μονάχου ό¹ου ειργαζόμην ως υ¹οβοηθός, κυριαρχούσαν θέσιν είχεν η αιματολογία, καθÕότι ο Διευθυντής μας Καθηγητής RICHARD MAY ήτο εκ των γνωστοτέρων αιματολόγων της ε¹οχής. Τούτο με διευκόλυνε μεγάλως εις την μελέτην της μαστιζούσης την χώραν μας τότε ελονοσίας, ήτις μεγάλως με α¹ησχόλησεν αφÕότου κατήλθον εις τη Ελλάδα. Ιδιαίτερον  ενδιαφέρον διÕεμέ είχεν ο εις τους χρονίους ελονοσούντες ¹αρουσιαζόμενος ικτερώδης αιμοσφαιρινουρικός ¹υρετός. Η συχνότης του ήτο αφάνταστος. Είχομεν το θλιβερόν ¹ α γ κ ό σ μ ι ο ν   ρεκόρ συχνότητος ελονοσιο¹λήκτου χώρας του  κ ό σ μ ο υ. Εξέφερον ιδικάς μου θεωρίας ¹ερί της ¹αθογενίας και αιτιολογίας της νόσου ταύτης, αντικρούσας την τότε γενικώς υφισταμένην  γνώμην, ότι η νόσος ωφείλεται σχεδόν α¹οκλειστικώς εις την χρήσιν της κινίνης. ½ς ¹ρώτος ¹εριέγραψα την κατά τον αιμοσφαιρινουρικόν ¹υρετόν υφισταμένην υψηλήν αζωθαιμίαν  οφειλομένην εις οξείαν νεφρονέκρωσιν.

Πρώτος ¹εριέγραψα ¹ερι¹τώσεις σ¹λαγχνικής λεϊσμανιάσεως εν Μακεδονία, της ο¹οίας έκτοτε ανευρέθησαν ¹ολλαί εστίαι. Ούτω εδόθη ερμηνεία εις ¹ολλάς ¹ερι¹τώσεις  ¹αρουσιαζούσας μεγαλοσ¹ληνίαν, αναιμίαν και καχεξίαν και χαρακτηριζομένας ως κινινοαντόχους ¹ερι¹τώσεις ελονοσίας. Οι άνθρω¹οι ούτως  εδηλητηριάζοντο κυριολεκτικώς α¹ό τας μεγάλας δόσεις της χορηγουμένης κινίνης  υ¹ό μορφήν κατα¹οτίων ή ενέσεων, ε¹ισ¹ευομένης κατÕαυτόν τον τρό¹ον της κακής εκβάσεως της νόσου. Πολλαί τοιαύται μορφαί ωφείλοντο ε¹ίσης, εις νόσον του COOLEY ή δρε¹ανοκυττάρωσιν.

Διαρκούσης της γερμανικής κατοχής ησχολήθην ιδιαιτέρως με τας νόσους του υ¹οσιτισμού και των αβιταμινώσεν, ¹εριγράψας αθρόας ¹ερι¹τώσεις οιδημάτων εκ ¹είνης, ¹ελάγρας, BERI-BERI και υ¹οδείξας ως ¹ηγήν ζωϊκού λευκώματος, λόγω σχεδόν ¹αντελούς ελλείψεως κρέατος και ιχθύων, την ζυθοζύμην ήτις υ¹ήρχε σχετικώς άφθονος.

Η ε¹ικρατούσα μεγάλη συχνότης της φυματιώσεως  ήτο ε¹όμενον να κινήση το ενδιαφέρον μου και να ασχοληθώ με αυτήν.  ½ς ¹ρώτος εισήγαγον την θερα¹είαν της φυματιώσεως των ¹νευμόνων διά τεχνητού ¹νευμοθώρακος εις Βόρειον Ελλάδα και την εφαρμογήν θερα¹είας δια  TUBERCULIN  KOCH  εις ομοιο¹αθητικάς σχεδόν δόσεις. Διά τας φυματιώσεις του δέρματος και των οστών  εφήρμοζα την θερα¹είαν διÕανάλου διαίτης των GERSON-SAUERBRUCH.

Όσον αφορά τας νόσους της καρδίας και του κυκλοφορικού συστήματος, ¹ρώτος εφήρμοσα την ηλεκτροκαρδιογραφίαν εν Βορείω Ελλάδι και ¹εριέγραψα τας ¹ρώτας ¹ερι¹τώσεις εμφράκτου του μυοκαρδίου. Την  ¹ρωτο¹αθή υ¹ερ¹ίεσιν εχαρακτήρισα ως νόσον ¹ροσαρμογής, οφειλομένην δηλαδή εις Στρεσσικούς ¹αραγοντας, συστήσας μεταξύ άλλων και την εφαρμογήν της νηστειοθερα¹είας ¹ρος κατα¹ολέμησίν της.

Ιδιαίτερον ενδιαφέρον δια την ιστορίαν της ιατρικής είχον και αρκεταί των εργασιών μου αφιερωμέναι εις το θέμα τούτο, ως  η Ç Εισαγωγή εις την Κλινικήν ΠαθολογίανÈ ό¹ου αναφέρεται η ιστορική εξέλιξης της κλινικής ¹αθολογίας και η ÇΠερί έργων του Δημοκρίτου των εχόντων σχέσιν με την ιατρικήνÈ.

Τέλος αναφέρω ότι χειρίζομαι ανέτως την γερμανικήν, γαλλικήν και αγγλικήν γρα¹τώς και ¹ροφορικώς, έχω αρκετάς γνώσεις ιταλικής, ισ¹ανικής και ¹ορτογαλλικής  ούτως ώστε να δύναμαι να χρησιμο¹οιώ ιατρικά συγγράμματα και ¹εριοδικά, ομιλώ αρκετά καλά την τουρκικήν , τα τελευταία δε έτη εκμανθάνω την ρωσσικήν α¹οκτήσας ήδη αρκετάς γνώσεις αυτήςÈ.

 

Δημοσίευσε ή ανακοίνωσε άνω των 200 εργασιών εκ των ο¹οίων οι 98 σε διεθνή ¹εριοδικά και συνέδρια. Τίτλοι  μερικών α¹ό τις σημαντικότερες:                                       1.  DIE  SCHWERLINIE DES MENSCHLICHEN K…RPERS  BEI STEHENDER STELLUNG-IHR  LAGE IN BEZUG AUF DIE F†SSE . INAUGURAL DISSERTATION, M†NCHEN, 1911.   ÇSUMA  CUM  LAUDEÈ 

2.  CASI  DI  KALA  AZAR  OSSERVATI  IN  MACEDONIA  RIVISTA  DI  TERAPIA PRACTICA,  JUNIO  1927,  MILANO

3.  †BER  DAS  VORKOMMEN VON  KALA  AZAR IN  MAZEDONIEN. ARCHIV  F†R  SCHIFFS.  UND  TROPEN-  HYGIENE, BAND 33. 1929.

4.  ZUR  BEHANDLUNG  CHRONISCHER MALARIA  BEI  SCHWANGEREN. THERAPIE DER  GEGENWART ,  M†NCHEN, FEBRUAR, 1931

5.  LA  NEPHROSE  AIGUE  OU  NEPHROPATHIE EPITHELIALE  TUBULAIRE DE LA  BILIEUSE HEMOGLOBINURIQUE. COMTES RENDUS DU  IIIe CONGRES  INTERNATIONAL DE PATHOLOGIE  COMPAREE,  FRANCE, 1936.

6.  DIA BEHANDLUNG  DER CHRONISCHEN  MALARIA  UND   MALARIA-FOLGEN (ANAEMIE, MEGALOSPLENIE, KACHEXIE) DURCH  HOHE DOSEN VON NATR. KOKODYLICUM  Ô FESTSCHRIFT NOCHT, DEUTSCHLAND, 1937.

7.  †BER  DIE AETIOLOGIE UND PATHPOGENESE DES  SCHWARZWASSERFIEBERS.  ARCHIV  SCHRIFTTS .  UND  TROPEN-HYGIENE  HEFT 7, 1937.

8. ΠΕΡΙ  ΤΟΥ  ΕΠΙΔΗΜΙΚΟΥ  ΙΛΙΓΓΟΥ.  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ. ΤΕΥΧΟΣ  4ΟΝ 1937.

9.  ΠΕΡΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤ½ΣΕ½Ν ΕΜΦΡΑΚΤΟΥ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ.  ΠΡΑΚΤ.  ΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 1938.

10.  ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ  ΕΣ½ΤΕΡΙΚΟΥ ΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΡΙΓΓΙΟΥ.  Κ.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ, ΣΠ  ΚΡΗΤΙΚΟΥ.  ΑΡΧΕΙΟΝ  ΙΑΤΡΙΚ½Ν ΕΠΙΣΤΗΜ½Ν, ΤΕΥΧΟΣ 3ΟΝ  1947.

11.  ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ  ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ  ΦΛΟΙΟΥ  Τ½Ν ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙ½Ν ΕΚ ΓΥΝΑΙΚΟΣ ΜΕ ΛΑΣΙΤΡΙΧΙΑΝ  ΚΑΙ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΑ  ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΠΕΟΥΣ. Κ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ, ΑΠ. ΦΑΣΙΑΝΟΥ. ΠΡΑΚΤ. ΙΑΤΡ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, 17.6.1948.

12.  ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ  ΜΥΕΛ½ΜΑΤΟΣ Ή ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ KAHLER. ΠΡΑΚΤ. ΙΑΤΡ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 4.11.1949.

13.  HYPER-HYPO DYSPLENISM, BANTIS  DISEASE, THE 1950 PROCEEDINGS OF THE INTERNATIONAL SOCIETY OF HAEMATOLOGY,  CAMBRIDGE, 1950.

14.NUTRITIONAL MACROCYTIC ANAEMIA IN GREECE. THE 1950 PROCEEDINGS OF THE INTERNATIONAL SOCIETY OF HAEMATOLOGY, CAMBRIDGE, 1950.

15.  ΠΕΡΙΠΤ½ΣΙΣ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ, 1Η ΠΕΡΙΠΤ½ΣΙΣ ΕΝ ΒΟΡΕΙ½ ΕΛΛΑΔΙ, ΠΡΑΚΤ. ΙΑΤΡ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 2.12.1949.

16.  SICKLE CELL ANAEMIA , C. ALEXANDRIDES.  TRANSACTIONS OF THE ROYAL SOCIETY OF TROPICAL MEDICINE AND HYGIENE, NO 6, 1951.

17.  AN UNUSUAL EPIDERMIC CYST. YHE LANCET, MAI 1952.

18.  FOCI OF SICKLEMIA IN NORTHEN GREECE.  MALERIA ANAEMIA OF PREGNANCY.  COMPTES RENDUS DU 58  CONGRES INTERNATIONAL DE  PALUDISME  ET DES MALADIES TROPICALES. ISTANBUL 1953.

18.  DISPLENISMO DIS SPLINOMEGALIA TUBERCOLARE Ô SINDROME SPLENO-EPATO-GANGLIONAREÕ.   GAZETTA  SANITARIA, ANNO 1954, No  10.

19.  DER  ERBGANG DER MITTELMEER- HAEMOPATHIEN. V  KONGRESS DER EUROP€ISCHEN  GESELLSCHAFT F†R HAEMATOLOGIE,  SEPT. 1955.

20.  LIPOPHAGIC  GRANULOMA  Ô THE NODULAR SYMMETRICAL LIPOSCLEROSIS  AS COLLAGEN DISEASEÕ .  PROCEEDINGS OF THE THIRD INTERNATIONAL CONGRESS OF INTERNAL MEDICINE, STOCKHOLM,1964.

21.  SUR UN CAS DE LEUCEMIE MEGACARYO-CYTAIZE. CONSIDERATIONS SUR LA PATHOGENIE ET LA CLASSIGICATIONS DES AFFECTIONS DU TISSU MYELOYTAIRE.   C. ALEXANDRIDES, D. ALEXANDRIDES, V. STAMOULIS, S. TZIVANOPOULOS.  4.  CONGRES DE LA SOCIETE INTERNATIONAL DE MEDICINE INTERNE,  MADRID, 1956.

22.  PROTOZOISCHE DERMPARASITOSEN. ( VORTRAG GEHALTEN VOR DER GESELLSCHAFT F†R INNERE MEDIZIN IN WIEN AM 16 JUNI 1957, WIENER ZEITSCHRIFT F†R INNERE MEDIZIN, HEFT II-1957.

23.ZUR BEHANDLUNG DER LEUKAEMIEN MIT COLGEMID.  C. ALEXANDRIDES

D. ALEXANDRIDES, V. STAMOULIS, V. TSIGALIDOU.   BLUT, HEFT 2, 1957.

24. TREATMENT AND PROPHYLAXIS OF PROTOZOAL INTESTINAL PARASITOSIS,  4th  CONGRESS OF THE INTERNATIONAL SOCIETY OF INTERNAL MEDICINE,  PHILADELPHIA, 1958.

25.  ΠΕΡΙΠΤ½ΣΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΝ½ΔΟΥΣ ΟΣΤΕΪΔΙΤΙΔΟΣ.  Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ,  Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ, Β. ΣΤΑΜΟΥΛΗ, Β. ΤΣΙΓΑΛΙΔΟΥ, ΔΕΛΤΙΟ ΙΑΤΡ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 4.4.1958.

26.  SYNDROME DE BUDD-CHIARI  ET  POLYCYTHEMIE  VRAIE .  K. ALEXANDRIDES, C.  COCOVINIS  ET V. TSIGALIDOU.  REVUE INTERNATIONALE DÕHEPATOLOGIE, No 3 1959.

27. GREEK DERIVATIVES IN MEDICINE, TRANSACTIONS OF THE ROYAL SOCIETY OF  TROPICAL MEDICINE AND HYGIENE, VOL 55, P. 105-106, 1961.

28.  DIE HEREDIT€REN  MITTELMEER-HAEMOGLOBINOPATHIEN IN GRIECHENLAND. WIENER ZEITSCHRIFT  F†R INNERE MEDIZIN, HEFT 2,1961

29.  †BER DIE KRANKHEITEN  DES KAISERS ALEXIOS I. KOMNINOS.

Vortrag gehalten in  12. internationalen Byzantinologischen congress.  Byzantinische Zeitschrift, Band 55, 1962.

30. SUR LA FREQUENCE DES HAEMOGLOBINOPATHIES MEDITERANNES EN GRECE.  PROC. 9, CONGR. SOC. HAEMOP. , LISBON 1963, S. KARGER, BASEL.

31.  Αι  ¹ρόοδοι και εξελίξεις  της Ιατρικής κατά τα τελευταία έτη. Η θέσις του ιατρού εν αυτή, ¹ρόβλεψις διά την μελλοντικήν ¹ρόοδον και εξέλιξιν.

Ομιλία γενομένη εις την Ακαδημίαν Αθηνών κατά τη Συνεδρίαν της 21ης  Α¹ριλίου 1963. 32.  Η φύσις, ¹ροέλευσις , αρχή και εξέλιξις της ζωής ε¹ί της γής.Η  εμφάνισης του ανθρώ¹ου και η βιολογική, γενετική και ¹ολιτιστική-κοινωνική εξέλιξης αυτού.

 Ομιλία γενομένη εις την Ακαδημίαν Αθηνών κατά την Συνεδρίαν της 26ης  Νοεμβρίου 1965.

33.  SUR LES MALADIES DE LÕEMPEREUR THEODOROS I. LASKARIS. COMMUNICATION  FAITE AU XIII  CONGRES  INTERNATIONALE  BYZANTINOLOGIE,  OXFORD,  SEPTEMBER, 1966.

 

Δημοσίευσε ε¹ίσης  ¹ολλά εκλαϊκευμένα  άρθρα σε Εφημερίδες, ¹εριοδικά και ημερολόγια και  άρθρα ¹εριγραφής νόσων στην Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλο¹αίδεια.

Διετέλεσε ε¹ί διετίαν ¹ρόεδρος του γενικού Κεντρικού Νοσοκομείου.

Την Α΄Πανε¹ιστημιακή Παθολογική Κλινική υ¹ηρέτησε ε¹ί 17 έτη. Την ¹ερίοδο αυτή ¹ροσ¹άθησε και ε¹έτυχε να εισάγει κάθε τι νεώτερο και ¹ροδευτικό ¹ρός όφελος των ασθενών, ό¹ως ¹.χ. την εγκατάσταση του ¹ρώτου στην Ελλάδα τεχνητού νεφρού,  την οργάνωση αιματολογικού-μικροβιολογικού εργαστηρίου με υ¹εύθυνη την Βασιλεία Τσιγαλίδου και αργότερα τους Μελισσά και Καραγεωργίου.

Το 1959 α¹οχωρεί της υ¹ηρεσίας του Πανε¹ιστημίου λόγω ορίου ηλικίας αλλά δεν σταματά τις δραστηριότητές του.Με ε¹ιθυμία του διαδόχου του στη Α΄¹αθολογική κλινική Δημητρίου Βαλτή, συνεχίζει να ¹αρέχει τις υ¹ηρεσίες του στην κλινική κατά την α¹ουσία του Διευθυντού της. Ό¹ως αναφέρει ο καθηγητής Δ. Καραμήτσος, ¹ου την ε¹οχή εκείνη ήταν βοηθός του Βαλτή, κά¹οτε ¹ου χρειάστηκαν την βοήθεια του Αλεξανδρίδη για κά¹οιον ασθενή, ήρθε  και έθεσε την διάγνωση Ç ¹υρετός  της Μασσαλίας È κάτι ¹ου ήταν σε όλους άγνωστο! Ο Δ. Βαλτής, στις ¹αραδόσεις του α¹ό αμφιθεάτρου, αναφέρονταν στον Αλεξανδρίδη ως Çο σοφός εκείνος ¹ροκάτοχός μουÈ.

Μετά α¹ό α¹ό ¹ρόταση των μελών της Ακαδημίας Αθηνών, Γ. Ιωακείμογλου, Κ. Χωρέμη και Ι. Ξανθάκη  καταθέτει το 1960 το Βιογραφικό του Σημείωμα ( α¹ό το ο¹οίο άντλησα ¹ολλές ¹ληροφορίες για το έργο του) και εκλέγεται  Ç κατά την ιδαιτέραν συνεδρίαν της Ολομελείας την 15ην Ιουνίου 1961 αντε¹ιστέλλον μέλος της Ακαδημίας, εν τη Τάξει των Θετικών Ε¹ιστημώνÈ   ¹ροεδρεύοντος του Ιωάννη Τρικαλλινού. Κατά τη ίδια Συνεδρία εκλέγεται και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος τακτικό μέλος της.

½ς μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κάνει αρκετές ομιλίες, ¹ου δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της,   α¹ό τις  ο¹οίες δύναται να αντιληφθή κανείς το ευρύ και ανήσυχο ¹νεύμα του και τις βαθειες γνώσεις του σε θέματα ¹ου ξε¹ερνούν τα στενά  όρια της Ιατρικής ε¹ιστήμης και ¹ερνούν στα όρια της φιλοσοφίας .

Σε μία α¹ό τις διαλέξεις του αφού αναφέρει όλες τις υ¹άρχουσες θεωρίες για την ¹ροέλευση της ζωής, ανα¹τύσει τεκμηριωμένες ¹ροβλέψεις για την εξέλιξή της,  ¹ου ά¹τονται αρμονικά καί της φιλοσοφίας καί της ιατρικής ε¹ιστήμης και είναι ¹ραγματικά διαχρονική.

Παραθέτω μερικά  α¹οσ¹άσματα α¹ό ομιλίες του Καρόλου Αλεξανδρίδη στην Ακαδημία Αθηνών την 21ην  Α¹ριλίου 1963 και την 25ην  Νοεμβρίου 1965 (σε ηλικία 80 ετών) :

ÇΠαρÕ όλας τας κολοσσιαίας ¹ροόδους της ε¹ιστήμης ¹αραμένουν ακόμη ¹ολλά ¹ρος μελέτην και έρευναν.Υ¹άρχουν ¹ροβλήματα και ερωτήματα τα ο¹οία υ¹ερβαίνουν την ικανότητα αντιλήψεως του ανθρώ¹ου. Είναι δε ταύτα, η ιδέα του α¹είρου, του χώρου και του χρόνου, η το¹ική και χρονική αρχή του σύμ¹αντος, η αιτία και σκο¹ιμότης της δημιουργίας. Καμμία θεωρία δεν ερμηνεύει ¹ώς ¹αρήχθη α¹ό το ανόργανον το οργανικόν και ¹ώς α¹ό αυτό το ψυχικόν και ¹νευματικόν. Μυστηριώδη είναι ακόμη και χρήζοντα ερεύνης τα ζητήματα της λεγομένης ε ξ ω α ι σ θ η σ ι α κ ή ς αντιλήψεως (extrasensory perception) , ως η τ η λ ε ¹ ά θ ε ι α, δηλαδή η ε¹ικοινωνία μεταξύ του ¹νεύματος ενός ανθρώ¹ου με το ¹νεύμα ενός άλλου ευρισκομένου εις μεγάλην α¹όστασιν, η c l a i r v o y a n c e, δηλαδή η ε¹ικοινωνία ενός ανθρώ¹ου με γεγονότα λαμβάνοντα χώραν εις μεγάλην α¹όστασιν, αλλά και έτερων λεγομένων υ¹ερφυσικών φαινομένων ως ο  υ ¹ ν ω τ ι σ μ ό ς, η    β α σ κ α ν ί α, η   κ α τ ά ρ α, η   μ α γ ε ί α  και τα θρησκευτικά θερα¹ευτικά  θ α ύ μ α τ α.

Ίσως μελλοντικά ε¹ιτευχθή η,  δια συσκευών  του τύ¹ου του ηλεκτροκαρδιογράφου ή οιασδή¹οτε άλλης συσκευής, σύλληψις και καταγραφή  των ψυχικών λειτουργιών, της ψυχικής ακτινοβολίας του ατόμου, ως και των α¹οτελεσμάτων αυτής ε¹ί άλλων ατόμων, ο¹ότε θα κατωρθούτο η ερμηνεία των φαινομένων αυτών. Ίσως ε¹ιτευχθή η ανεξαρτο¹οίησης  του φλοιού του εγκεφάλου α¹ό τον θάλαμον ούτως ώστε αι λογικαί σκέψεις αυτού να μην ε¹ηρρεάζονται α¹ό συναισθήματα, ¹αρορμήσεις και έξεις, χωρίς όμως να φθάση εις το σημείον, ώστε να καταστή ο άνθρω¹ος έν όν διε¹όμενον α¹οκλειστικώς α¹ό την λογικήν. Ε¹εχειρήθη να δοθούν διάφοροι, αλλά μη ικανο¹οιητικαί ερμηνείαι, ως η ύ¹αρξις νέου είδους ακτινοβολίας ή η θεωρία του C.G. Jung ¹ερί συγχρονισμού. Ε¹ίσης αξιοσημείωτα είναι τα εξαιρετικά, εν ¹ολλοίς ανεξήγητα, ε¹ιτεύγματα των YOGI, οίτινες κατορθώνουν να κινούν κατά βούλησιν έναν μεμονωμένον μύν, τους λείους μύς, ως ε¹ίσης να ε¹ιβραδύνουν ή να ε¹ιταχύνουν τον ρυθμόν της καρδίας κατά βούλησιν. Περιγράφουν ωσαύτως ¹αραδόξους σωματικάς αισθήσεις τας ο¹οίας ονομάζουν  KUNTALINI.

Χάρις εις τας μεγάλας ¹ροόδους του ¹ολιτισμού, αίτινες ε¹ετεύχθησαν διά της ε¹ιστημονικής ερεύνης, ηυξήθησαν κατα¹ληκτικώς αι γνώσεις του ανθρώ¹ου και βαίνουν αυξανόμεναι με συνεχώς ταχύτερον ρυθμόν ΠαρÕ όλας τας ¹ροόδους ¹νεύμα α¹αισιοδοξίας ε¹ικρατεί εις μέγα μέρος του κόσμου. Κοντά εις τα μεγάλα ερωτήματα ¹ερί του σκο¹ού της δημιουργίας του κόσμου, της Γής και του ανθρώ¹ου, τα ο¹οία ¹ολλάκις γεννούν ανήσυχον α¹αισιοδοξίαν, έρχεται και η εκ του κινδύνου της ατομικής βόμβας ¹ρόσθετος α¹αισιοδοξία. Ευτυχώς εις την φαινομενικώς δικαιολογημένην ταύτην α¹αισιοδοξίαν υ¹άρχουν φωτεινά σημεία, δίδοντα ελ¹ίδας διά καλυτέραν αντίληψιν ¹ερι του μελλοντος της ανθρω¹ότητος και ¹ροερχόμενα α¹ό την τάξιν των ε¹ιστημόνων. Ο ε¹ιστημονικός κόσμος έφθασεν εις το σημείον να α¹οτελεί τρό¹ον τινά μίαν κοινωνίαν de facto, η ο¹οία, ελ¹ίζομεν, ¹ροσεχώς να γίνη  de jure. Η υφισταμένη συναδέλφωσις του ε¹ιστημονικού κόσμου θα ηδύνατο εν τη ενώσει του να ε¹ιβάλη την νοοτρο¹ίαν ταύτην της συναδελφώσεως και συνεργασίας εις τους ¹ολιτικούς . Αι διάφοροι διεθνείς οργανώσεις, ιδία ο Ο.Η.Ε. και το Διεθνές Δικαστήριον της Χάγης, δίδουν τοιαύτας ελ¹ίδας. Ιδεώδες θα ήτο η ύ¹αρξις μιας Παγκοσμίου Κυβερνήσεως και, ει δυνατόν, με κυβερνήτας ε¹ιστήμονας. Αυτή είναι και ¹ρέ¹ει να είναι μία αισιόδοξος ¹ροο¹τική δια το μέλλον της ανθρω¹ότητος: η δημιουργία  Παγκοσμίου  Νοοσφαίρας, ό¹ως ¹ροβλέ¹ει ο de  Chardin!È.

΄Αλλο α¹όσ¹ασμα : Ç...Εκείνο το ο¹οίον είναι θλιβερόν είναι, ότι δεν γίνεται τί¹οτε ή σχεδόν τί¹οτε, δια την ελάττωσιν ή ¹ρόληψιν των νόσων, αίτινες οφείλονται εις τας δυσμενείς συνθήκας του ¹εριβάλλοντος και όχι εις κληρονομικούς ή συγγενείς ¹αράγοντας. Ενώ καταβάλλεται κάθε φροντίς δια το βρέφος αφÕ ότου  γεννηθή δια την σωματικήν του ανά¹τυξιν με ¹αρακολούθησιν του βάρους του, με ωρισμένον διαιτολόγιον, με τα ¹ολλα¹λά ¹ροφυλακτικά εμβόλια κ.λ.¹., δεν γίνεται σχεδόν τί¹οτε διά την ψυχικήν του διά¹λασιν. Α¹οτέλεσμα αυτού είναι η αύξησις της ¹αιδικής εγληματικότητος η στρατιά των τεντυμ¹όηδων, βραδύτερον δε των α¹αισίων εγκλημάτων, ως της ¹αιδοκτονίας, ¹ατροκτονίας, αιμομιξίας και σεξουαλικών διαστροφών. Λόγω της καταστάσεως ταύτης γενική αγωνία κατέχει την ανθρω¹ότητα. Πού  ¹άμε, ¹ού βαδίζομεν με τον σημερινόν κατήφορον του κακού. Δεν είναι μόνον ο κίνδυνος του θερμο¹υρηνικού ¹ολέμου ¹ου α¹ειλεί με σχεδόν εξαφάνισιν του ανθρω¹ίνου γένους , αλλά κυρίως η ηθική κατά¹τωσις του ανθρώ¹ου. Τι ¹ρέ¹ει να γίνη, ¹ως να σταματήσωμεν τον κατήφορον ¹ρος τον ο¹οίον οδεύομεν με διαρκώς ε¹ιταχυνομένην ταχύτητα. Γίνονται  μερικαί ¹ροσ¹άθειαι εις διεθνή κλίμακα, ό¹ως το  moral rearmament  με σκο¹όν τον ηθικόν ε¹ανεξο¹λισμόν του ανθρώ¹ου του  Institut de la vie των Παρισίων, το ο¹οίον έχει ως ¹ρόγραμμα την εξέτασιν και βελτίωσιν του ανθρώ¹ου α¹ο α¹όψεως βιολογικής, ψυχικής και ηθικής. Πλήν της εις διεθνή κλίμακα κινήσεως ταύτης, τι θα ηδύνατο να ¹ράξη ο ιατρός εις το στενόν του ¹εριβάλλον; Προς τούτο φρονώ, ότι θα έ¹ρε¹ε ο ιατρός να εμ¹νέεται α¹ό τα μεγάλα ηθικά ¹αραγγέλματα του Ι¹¹οκράτους, να καταρτίζεται κά¹ως ειδικώτερον  διδασκόμενος α¹ό τα ¹ρώτα έτη των σ¹ουδών του με την φυσιολογίαν και τη ψυχολογίαν, βραδύτερον δε να ενστερνισθή την ψυχοσωματικήν σκέψιν εν τη ιατρική, θα έ¹ρε¹ε μάλιστα να ιδρυθή ιδιαιτέρα έδρα ψυχικής υγιεινής, ούτως ώστε να είναι ικανός να δίδη τας καλάς του συμβουλάς, ιδιαιτέρως διά τη ψυχικήν υγείαν των ¹αίδων. Αυτό βεβαίως θα ήτο ευκολώτερον, άν υ¹ήρχεν ακόμη η συνήθεια του οικογενειακού ιατρού, ο ο¹οίος εις ¹ολλάς ¹ερι¹τώσεις ¹αρηκολούθει δύο και τρείς γενεάς της ιδίας οικογενείας και εγνώριζε λε¹τομερώς την ψυχοσύνθεσιν γονέων και ¹αιδιών. Το έργον του ιατρού θα έ¹ρε¹ε να είναι συνδυασμένον με το έργον του διδασκάλου και του ιερέως. Ευτυχώς σήμερον η θρησκεία τείνει να συμβαδίση με την ιατρικήν εις την αντίληψιν ¹ερί ψυχής. Ο δυϊσμός εις την ǹερί σώματος και ψυχής È αντίληψιν εις την θρησκείαν τείνει να εξαλιφθή και να ¹λησιάση τη ενιστικήν αντίληψιν της ιατρικής ¹ερί ενότητος σώματος και ψυχής. Ιατρός, δάσκαλος και ιερεύς θα ηδύναντο να α¹οτελέσουν μίαν ανωτέρας α¹οστολής τριάδα, της ο¹οίας ο ωραίος αγών διά την ψυχικήν διά¹λασιν του ανθρώ¹ου θα είναι ¹ολύ ανώτερος και ωραιότερος α¹ό όλας τας ¹ροόδους της ιατρικής, ήτις ε¹έτυχε μεν να ¹αρατείνη την διάρκειαν της ζωής αλλά με ανθρώ¹ους ¹ολλάκις κατωτέρους βιολογικώς κα σωματικώς και ιδιαιτέρως ψυχικώς. Θα ηδύνατο δε τούτο να ε¹ιτευχθή ε¹ί μιας ε¹ιστημονικής βάσεως και ¹ρογραμματισμού. Τότε θα ε¹ετυγχάνετο το ιδεώδες της Πολιτείας του Πλάτωνος και της διδασκαλίας του Χριστού. Είναι τούτο όνειρον, ουτο¹ία; Νομίζω όχι. Ό,τι ε¹ετεύχθη και συνεχώς ε¹ιτυγχάνεται εις τον υλικόν κόσμον το ο¹οίον, δεν θα εφαίνετο ¹ρο ολίγων ακόμη ετών ως ουτο¹ία, θα δύναται νομίζω να ε¹ιτευχθή και εις τον ψυχικόν κόσμονÈ.

Τελευταίο α¹όσ¹ασμα :

Ç Εξεθέσαμεν τα εκ¹ληκτικά α¹οτελέσματα τα ο¹οία ε¹ιτυγχάνουν σήμερον αι βιολογικαί ε¹ιστήμαι, έχοντα ¹ροο¹τικήν δημιουργίας και ζώσης ακόμη ύλης, ως και κατά βούλησιν ε¹ηρεασμού της κληρονομικότητος. Πλήν όλα αυτά τα θαυμάσια και εκ¹ληκτικά α¹οτελέσματα των βιολογικών ε¹ιστημών είναι σχεδόν ¹αιδικά αθύρματα ¹ρο του μεγαλείου της δημιουργίας. Δεν ομιλώ ¹ερί του συστήματος των γαλαξιών, των διαφόρων ¹λανητικών συστημάτων και των αστέρων, ούτε ¹ερί του θαύματος της εξελίξεως, η ο¹οία εκκινήσασα α¹ό το άτομον του υδρογόνου ή ¹ρο αυτού, έφθασεν εις την δημιουργίαν και του ανθρώ¹ου ακόμη, βεβαίως με δρόμον διακο¹τόμενον α¹ό μερικάς δυσσυνεχείας  αλλά ¹άντοτε οδεύοντα ¹ρος τα εμ¹ρός, ¹ρος κάτι ανώτερον και τελειότερον. Κατέρχομαι ακόμη κατώτερον, εις την σύνθεσιν ενός μορίου ή ατόμου ή των ηλεκτρονίων ή και αυτών ακόμη των quanta και ίσταμαι έκθαμβος και ενεός ¹ρο του μεγαλείου του οράματος. Και δεν δύναμαι με τον ανθρώ¹ινον νούν μου να σκεφθώ άλλο τι ¹αρά το ότι όλον αυτό το αριστούργημα εδημιουργήθη και διέ¹εται α¹ό κάτι ανώτερον, α¹ό μίαν ανωτέραν δύναμιν, α¹ό ένα Θεόν, διÕό και αναφωνώ μετά του ψαλμωδού : Ô½ς εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε, ¹άντα εν σοφία ε¹οίησαςÕÈ.

Διετέλεσε ¹ρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης και ¹ρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης.

Το 1960 εκλέγεται Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ¹αραρτήματος Θεσσαλονίκης, ό¹ου ¹αραμένει ε¹ι δεκαετία. Ο θάνατος της συζύγου του Αντιγόνης την ίδια χρονιά του Ç στοιχίζει È αφάνταστα.

Ταυτόχρονα με τις δραστηριότητές του ¹ου είχαν σχέση με την ιατρική, ο Κάρολος είχε ενεργό δράση και ανάμιξη σε ότι συνέβαινε στην ¹ολιτική ζωή της χώρας και ιδιαιτέρως στη ¹ατρογονική γη των Σερρών. Σε μία δημοσίευσή του στο ÇΜακεδονικό  ΗμερολόγιοÈ  του Ν. Σφενδόνη, του 1954, με τίτλο Ç ¹αλαιαί αναμνήσειςÈ, ¹εριγράφει με γλαφυρό τρό¹ο Çτην ¹ρώτην του ε¹αφήν με τας Ελληνικάς Τελωνειακάς Αρχάς, το 1903, στην Ελευσίνα, ακριβώς ¹ρο ¹εντήκοντα ετών, γυμνασιό¹αις τότε εις την τουρκοκρατούμενην ¹όλιν των Σερρών È.  Αφιερωμένα στην Ιατρική Σχολή του Πανε¹ιστημίου Θεσσαλονίκης, τα Ç Α¹ομνημονεύματά È ¹ου εκδόθηκαν το 1975  και ¹ου ομολογουμένως α¹οτελούν ¹ολύτιμη  ¹ηγή ανέκδοτων γεγονότων της ε¹οχής,  ¹εριγράφει με νεανική ζωντάνια τις ¹ερι¹έτειες ¹ου βίωσε κατά τον ¹ρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο κα τον Διχασμό, τα συχνά ταξίδια του  ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και τη Αθήνα ¹ου ήταν τότε ε¹ίκεντρα δύο χωρισμένων Ελληνικών Ε¹ικρατειών, αναμνήσεις γεμάτες ενδιαφέρουσες λε¹τομέρειες. Θα είχε ίσως σημαντικότερη αξία αν έγραφε το βιβλίο αυτό λίγα χρόνια νωρίτερα, γιατί δεν θα το ε¹εσκίαζε σε αρκετά σημεία η σύγχυση ¹ου ανα¹όφευκτα ¹ροκαλεί ο χρόνος στην σκέψη (ήταν ήδη 90 χρονών). Έζησε μια ζωή γεμάτη γνώσεις, εμ¹ειρίες, συγκινήσεις, ¹ερι¹έτειες και κυρίως ¹ροσφοράς στην ε¹ιστήμη, στο ¹ανε¹ιστήμιο, στην ¹ατρίδα. Ηταν άνθρω¹ος ¹ράος, είχε λε¹τό χιούμορ,  ¹ολύ ευγενής , φανατικός λάτρης του ÔωραίουÕ φύλου,  χειριζόταν την καθαρεύουσα, γρα¹τά και ¹ροφορικά, με μεγάλη άνεση. Προσιτός, ήταν σχετικά αυστηρός στις ε¹αφές του με τους φοιτητές, αλλά συχνά ε¹ιεικής, ιδιαίτερα στις ¹ροφορικές εξετάσεις, τόσο ¹ου ¹ολλοί φοιτητές τον α¹οκαλούσαν Çθείο ΚάρολοÈ. Ήταν γνωστό και α¹ό τις ¹αραδόσεις του α¹ό αμφιθεάτρου, ότι είχε φωνή μ¹άσσα, κά¹ως βραχνή και ένα light  ÇσερραϊκόÈ accent. Του άρεζε η έκφραση ¹ροσω¹ικών α¹όψεων με κά¹οια δόση ειρωνίας. Έλεγε ¹.χ. ότι τα κορτικοστεροειδή α¹οτελούν τρό¹ον τινά τον μαϊδανόν κάθε θερα¹είας, διότι δεν υ¹άρχει νόσος εις την ο¹οίαν είτε εξαρχής, είτε κατό¹ιν αστοχίας άλλων θερα¹ευτικών μεθόδων, να μη χορηγούνται! Για το check up έλεγε  Çμηδέν άγανÈ, η γενίκευσής του μ¹ορεί να ¹ροκαλέση βλάβην αντί ωφελείας. Ειρωνευόταν τους ξένους ¹ου έδιναν λανθασμένους ελληνογενείς όρους σε διάφορες ¹αθήσεις και ¹ροσ¹αθούσε στα διεθνή συνέδρια να τους διορθώση. ΄Ετσι έλεγε ότι ο όρος θαλασσαιμία σημαίνη την ¹εριεκτικότητα του αίματος σε θάλασσα! ÇΕις άρθρα μου εις ξένα ¹εριοδικά κατέδειξα την κυριολεκτικώς ηλιθιότητα του όρου τούτου. Τοιούτοι όροι κακο¹οιούν την γλώσσαν μαςÈ γράφει σε κά¹οιο άρθρο του.

Ενημερωμένος ¹άντα χάρις στα συχνά ε¹ιστημονικά του ταξίδια , δημιούργησε στην Θεσσαλονίκη την ακαδημαϊκή εκείνη ατμόσφαιρα ¹ου ήταν α¹αραίτητη για να γίνη ιατρικό κέντρο, ¹ριν ακόμη ιδρυθεί η Ιατρική Σχολή, της ο¹οίας ήταν ένας α¹ό τους στυλοβάτες της.

Κοσμο¹ολίτης, λόγω και των ¹ολλών ταξιδιών του στο εξωτερικό, γύρισε κυριολεκτικά όλον τον κόσμο. Οι δεξιώσεις ¹ου έδιδε στο αρχοντικό της Βασιλέως Γεωργίου 78, στις ο¹οίες ¹ρωτοστατούσε η σύζυγός του Αντιγόνη, άφησαν ε¹οχή, ήταν δε γνωστός ο ανταγωνισμός μεταξύ του Αλεξανδρίδη και του Γενικού Προξένου της Γαλλίας Boutan ο ο¹οίος διέμενε στον κάτω όροφο του αρχοντικού  για το ¹οιός θα ¹αραθέσει συχνότερα δεξιώσεις.

Άν και δεν είχε ¹αιδιά διατήρησε ευλαβικά την ¹αράδοση του pater familias, οργανώνοντας συχνά συγκεντρώσεις των διασκορ¹ισμένων σε όλη την Ελλάδα συγγενών, ιδιαίτερα την Αθήνα, τον Βόλο και τα Σέρρας και μία φορά τον χρόνο, την Κυριακή ¹ριν α¹ό την Καθαρά Δευτέρα, με την ¹αρουσία α¹αραιτήτως  ό λ ω ν  των συγγενών, ε¹ιτελούσε  το έθιμο της Ç Χ ά σ κ α ς È . Λάτρης του καλού φαγητού και έχοντας την οικονομική δυνατότητα,  διατηρούσε δύο ¹ολύ καλές μαγείρισες, την Αγγελική και την Βέτα.

Εγνώριζε και μιλούσε την Γαλλική, Γερμανική, Αγγλική, Ιταλική, Ισ¹ανική, Πορτογαλλική  και Τουρκική γλώσσα και σε ηλικία 80 ετών έμαθε την Ρωσσική.

Τιμήθηκε με ¹αράσημα α¹ό το Ελληνικό, Γαλλικό, Ισ¹ανικό κράτος και την Μεγάλη Βρετανία, τα ο¹οία δυστυχώς α¹ωλέσθηκαν την ημέρα της κηδείας του, ενώ ακολουθούσαν την νεκρώσιμη ¹ομ¹ή.Σύμφωνα με την διαθήκη του η ογκώδης και ανεκτίμητη βιβλιοθήκη του εδωρήθη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη των Σερρών. Δυστυχώς, όλα τα ιατρικά εργαλεία του συμ¹εριλαμβανομένων του  ηλεκτροκαρδιογράφου, του ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου, του ανεστραμμένου οφθαλμοσκο¹ίου ¹ου είχε ¹ριν α¹ό το 1924 στο ιατρείο του και ¹ολλά έργα τέχνης και έ¹ι¹λα, ό¹ως και το βαρύτιμο γραφείο του, α¹ωλέσθησαν κατά την μεταφορά της οικοσκευής του α¹ό την Βασιλέως Γεωργίου στην Μεγάλου Αλεξάνδρου το 1968. Προσω¹ικά διατηρώ την ¹ανε¹ιστημιακή του Τήβενο την ο¹οία, με μεγάλη συγκίνηση και νοιώθοντας το μεγάλο Çβάρος È της, αξιώθηκα να φορέσω  και  σκο¹εύω να  δωρίσω στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής του Α.Π.Θ.

Α¹εβίωσε σε ηλικία 93 ετών,  κηδεύθηκε με τιμές την 28η Α¹ριλίου 1977 α¹ό τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, και ετάφη σύμφωνα με την ε¹ιθυμία του στον οικογενειακό τάφο στις Σέρρες.

 

. Β ι β λ ι ο γ ρ α φ ί α

  1. Αλεξανδρίδου Καρόλου, Ç Παλαιαί αναμνήσεις È, Μακεδονικόν Ημερολογιον, Ν.

Σφενδόνη, 1954

  1. Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών,  Βιογραφικόν σημείωμα  Καρόλου Δ. Αλεξανδρίδου, ομοτίμου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανε¹ιστημίου Θεσσαλονίκης,1960
  2. Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, Συνεδρία της 15ης Ιουνίου 1961, ¹ροεδρία Ιωαν. Τρικκαλινού, Πράξεις και Α¹οφάσεις της Ακαδημίας, 1961
  3. Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, Συνεδρία της 12ης Οκτωβρίου 1961, ¹ροεδρία Ιωαν  Τρικκαλινού, Πράξεις και Α¹οφάσεις της Ακαδημίας, 1961 
  4. Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, έκτακτος συνεδρία της 27ης Α¹ριλίου 1963, ¹ροεδρία Ιωαν. Θεοδωρακο¹ούλου, ομιλία του αντε¹ιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας, ομοτίμου Καθηγητού του Αριστοτελείου Πανε¹ιστημίου Θεσσαλονίκης Καρόλου Αλεξανδρίδη, έχων ως θέμα : Ç Αι ¹ρόοδοι και εξελίξεις της ιατρικής κατά τα τελευταία έτη.Η θέσις του ιατρού εν αυτή.Πρόβλεψις διά την μελλοντικήν ¹ρόοδον και εξέλιξινÈ.1963
  5. Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, έκτακτος συνεδρία της 25ης Νοεμβρίου 1965, ¹ροεδρία Γ. Αθανασιάδη Νόβα, ομιλία του αντε¹ιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας, Καρόλου  Αλεξανδρίδου, έχων ως θέμα : Ç 1) Η φύσις , η ¹ροέλευσις, η αρχή και η εξέλιξις της ζωής ε¹ί της Γής. 2) Η εμφάνισης του ανθρώ¹ου και η ¹εραιτέρω βιολογική-γενετική και ¹ολιτιστική-κοινωνική εξέλιξίς του È,1965
  6. Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, Βιογραφικόν σημείωμα Καρόλου Δ. Αλεξανδρίδου, ομοτίμου Καθηγητού Ιατρικής Σχολής Πανε¹ιστημίου Θεσσαλονίκης, αντε¹ιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών,1966

      8.   Αλεξανδρίδου Καρόλου, ÇΤο χρονικόν της Ιδρύσεως της Ιατρικής Σχολής του

Αριστοτελείου Πανε¹ιστημίου È, Τόμος Α΄Ε¹ιστημονικής Ε¹ετηρίδος του

Οδοντιατρικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής, 1970.

9.ΑλεξανδρίδουΚαρόλου,ÇΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑÈ,τυ¹ογραφεία Ν.Νικολαϊδη, Ε¹ιμέλεια Ντίνου Χριστιανο¹ουλου, 1975.

      10. Ç50 Χρόνια Ιατρική Σχολή  Πανε¹ιστημίου Θεσσαλονίκης  1942-1992È, University  Studio  Press  1992.

 11.  Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος-Κ. στο: ÇΙατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης 1928-2003. 75 χρόνια διαδρομή στην ιστορία της ¹όλης μαςÈ,  Χρωμοτυ¹ Θεσαλονίκη ΑΕ, σελ. 96-99, 2003.                                                                                                                                                  .   

12. Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος-Κ. στο: Ç63 χρόνια Ιατρικής ΣχολήςÈ ε¹ιμ. Β. Κόκκα, University Studio Press, σελ. 35-40, 2005.   

13.  Καραμήτσος Δημ. ÇΟ Δ. Βαλτής και η σχολή τουÈ, Ιατρικά Θέματα, Μαρτ.2008.

14. Αλεξανδρίδου Καρόλου, ¹ροσω¹ικός υ¹ηρεσιακός φάκελος, Αρχεία Γραμματείας Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ    2008.